"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ανεξάρτητο Τοπικό Συμβούλιο Επανομής - κάποιες πρώτες σκέψεις του Χρήστου Ευαγγελινού


... ένα ανεξάρτητο τοπικό συμβούλιο, θα ενεργοποιήσει δυνάμεις της Επανομής, που μέχρι σήμερα είναι στην αφάνεια...

Το διοικητικό σύστημα που ονομάστηκε Καλλικράτης και αφορά στους δήμους όλης της χώρας, δημιουργήθηκε το 2011 και όπως όλοι γνωρίζουμε, και είναι πλεόν κοινώς αποδεικτό, απέτυχε.Οι λόγοι είναι προφανείς, οπότε ας μην αναλωθούμε εδώ στο γιατί. Εν ολίγοις, όπου συγκεντρώνεται πολλή εξουσία, υπάρχει αδυναμία διαχείρισης, και είναι πολύ δύσκολο να συντονιστεί  μια προσπάθεια που αφορά,ταυτόχρονα, διαφορετικά τοπικά διαμερίσματα, ανομοιογενή πληθυσμό και πολυδιάστατες ανάγκες.
Άρα το ερώτημα είναι πως απαντάμε στον Καλλικράτη, που είναι δεδομένο πως δε θα καταργηθεί, μέχρι τι προσεχείς δημοτικές εκλογές του 2019. Επειδή δε γνωρίζω τί γίνεται στα άλλα διαμερίσματα του δήμου Θερμαικού, θα μιλήσω μόνο για την Επανομή.
Η λύση είναι ένα ανεξάρτητο τοπικό συμβούλιο. Ένα συμβούλιο που θα είναι απέναντι από την κεντρική διοίκηση και θα διεκδικεί συνεχώς την καλυτέρευση των συνθηκών λειτουργίας του τόπου. Το τωρινό τοπικό συμβούλιο, που εκπροσωπεί την κεντρική διοίκηση στην Επανομή, δεν έχει, στη μορφή αυτή, λόγο ύπαρξης. Δεν αποφασίζει τίποτα, δε διεκδικεί τίποτα, και τελικά δεν κάνει τίποτα.
Ας βάλουμε στη θέση του παραπάνω, ένα τοπικό συμβούλιο ανεξάρτητο του όποιου δημάρχου. Ένα συμβούλιο που θα έχει εκλεγεί για να διεκδικήσει με πείσμα ό,τι είναι αναγκαίο να γίνει. Χωρίς να φοβάται να συγκρουστεί ανοιχτά, χωρίς να δεσμεύεται από παραταξιακό καθήκον, που θα είναι πιο βαθιά ριζωμένο στα προβλήματα του τόπου. Νομίζω πως ένα τέτοιο τοπικό συμβούλιο έχει πεδίο δόξας λαμπρό μπροστά του. Από την άλλη, το  σύστημα της απλής αναλογικής   που θα ισχύσει στις εκλογές που έρχονται, είναι ακόμα ένας μοχλός πίεσης προς τη δημοτική αρχή του Θερμαικού, που θα πρέπει όμως να το χειριστούμε σωστά και με εξυπνάδα, προς όφελος της Επανομής.
Παράλληλα, ένα ανεξάρτητο τοπικό συμβούλιο, θα ενεργοποιήσει δυνάμεις της Επανομής, που μέχρι σήμερα είναι στην αφάνεια. Θα γίνει πλέον κτήμα του μέσου πολίτη ότι έχει δύναμη, κι ότι αν δε κοιτάμε μόνο το προσωπικό μας όφελος, κι αν ενωθούμε (δύσκολη λέξη) στη βάση ενός κοινού στόχου, θα καταφέρουμε περισσότερα από όσα φανταζόμαστε και που σήμερα μοιάζουν ακατόρθωτα.
Το δεύτερο, και εξίσου σημαντικό ερώτημα που προκύπτει, είναι ποιοί θα στελεχώσουν ένα τοπικό ψηφοδέλτιο. Θα είναι άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους, ή θα πρέπει να έχουν μια κοινή ιδεολογική βάση για να συνεννοούνται καλύτερα μεταξύ τους; Θα είναι άνθρωποι που θα έχουν ξανασυμμετάσχει σε ψηφοδέλτια, ή θα είναι καινούργια άφθαρτα πρόσωπα με τεχνογνωσία και όρεξη για δουλειά? Η γνώμη μου είναι ότι ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο πρέπει να φτιαχτεί εκ του μηδενός. Δηλαδή από ανθρώπους που αγαπάνε τον τόπο τους, που δεν έχουν προηγούμενη συμμετοχή σε ψηφοδέλτια, και φυσικά έχουν γνώσεις και είναι κατάλληλα καταρτισμένοι για να λύνουν προβλήματα. Και φυσικά να ξέρουν να διεκδικούν. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν πολλοί στην Επανομή και τα δυσάρεστα, ότι είναι, σε αυτό το επίπεδο, κρυμμένοι και πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο.
Τέλος, όπως είναι φυσικό, μια τέτοια πρωτοβουλία θα χτυπηθεί και θα απαξιωθεί,  από εκείνους που ήδη κατέχουν την εξουσία, και από εκείνους που δεν θα τους αρέσει καθόλου η προοπτική ενός ανεξάρτητου τοπικού συμβουλίου.Θα υπάρξουν προσωπικές αναφορές, δημόσια λάσπη, και θα χρησιμοποιηθούν αθέμιτα μέσα για να σταματήσει μια τέτοια προσπάθεια.  Αυτό θα συμβεί, διότι η δυναμική ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι τεράστια για τα δεδομένα της Επανομής. Είναι ψήφοι χαμένοι, για τους κατέχοντες την εξουσία κι αυτό τους πειράζει πολύ.
Μα ήδη αυτό δεν είναι μια πρώτη νίκη?

Χρήστος Ευαγγελινός
Υ.Γ. Όλα τα παραπάνω σηκώνουν πολλή κουβέντα. Αποτελούν απλώς μερικές αρχικές σκέψεις. Ίδωμεν
--
carpe diem

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου