"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018

ΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΠΑΝΟΜΗΣ (...ζητειται επειγοντως μπουλντόζα)

Το άλλοτε μεγαλεπήβολο σχέδιο του αείμνηστου Καζάκη (Θεοδώρου να μη μπερδευόμαστε) για τη δημιουργία μιας κοινοτικής αγοράς με, συγκεντρωμένα σ’ ένα χώρο, διάφορα καταστήματα όπως ψαράδικα, κρεοπωλεία και μανάβικα μετράει κοντά 40 χρόνια ζωής (αρ. οικοδ. Αδείας: 216/1979)
Σ’ αυτά τα 40 χρόνια, πέρασαν από κει ουκ ολίγοι επαγγελματίες και η αγορά γνώρισε στιγμές δόξας, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, με τα Ψαράδικα να παίζουν τον πρώτο ρόλο και να προσελκύουν πελάτες απ’ όλη τη γύρω περιοχή αλλά και τη Θεσσαλονίκη.
Βέβαια η εποχή των παχιών αγελάδων πέρασε και το συγκρότημα άλλαξε μορφή και ρυθμούς. Η εποχές των χαμηλών ενοικίων (ακόμα κι η διαγραφή τους) για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους πέρασαν κι οι καλλικρατικοί δερβέναγες τα εκτίναξαν στα ύψη.
Κι έτσι, ένας-ένας οι μαγαζάτορες σταμάτησαν να παριστάνουν τον αιμοδότη και άλλαξαν επάγγελμα ή μετακόμισαν σε …ανθρώπινες επαγγελματικές έδρες.
 Η (σε λίγο κατ’ όνομα μόνο) Δημοτική Αγορά - που μόλις πέρσι δόθηκαν απ’ τον κουμπαρά του Δήμου (απ’ τα δικά σου φράγκα δηλαδή) 80.000 ευρώ* για εργασίες συντήρησης γιατί βρισκόταν σε στάδιο κατάρρευσης - έφτασε σε  σημείο να έχει τα 13 απ’ τα 20 καταστήματα, ΚΛΕΙΣΤΑ.
Σε σύνολο 20 (είκοσι) καταστημάτων, μόνο τα 8 (οχτώ) λειτουργούν σήμερα κι αυτά με χίλιες δυο ελαφρύνσεις και συνεχείς μειώσεις μισθωμάτων. Εξαίρεση αποτελούν τα Ψαράδικα που συντηρούν μια ιδιότυπη κόντρα μεταξύ τους, κρατώντας τα ενοίκια σε ψηλό επίπεδο.
Τώρα η λέξη ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ προκαλεί αν μη τι άλλο γέλιο γιατί πρόκειται για τρύπες των εικοσι τετραγωνικών, χωρίς τουαλέτα και μ’ ένα νιπτήρα σε μια γωνία όπως τα κελιά των φυλακών που βλέπουμε στις ταινίες. Υπάρχει μια (1) τουαλέτα για όλους η οποία μονίμως είναι κυριολεκτικά υγειονομική βόμβα αφού μέχρι πρόπερσι δεν είχε βόθρο!!! Όπως βέβαια κι όλες οι αποχετεύσεις των ψαράδικων που καταλήγουν στο τούνελ που περνάει από κάτω.
Είδαν κι απόειδαν οι προύχοντες τούτου του έρμου τόπου κι αφού δεν «έπιασε» η μείωση των υψηλών ενοικίων, αποφάσισαν να «ζωντανέψουν το πτώμα» της Δ.Α με άλλο τρόπο. Με ποιο; Ξεπληρώνοντας προεκλογικά γραμμάτια στους συλλόγους που τους έταζαν στέγαση. Περάστε κόσμε!!! Έχεις καταστατικό; Παίρνεις τζάμπα γραφείο με φως, νερό (δε πιστεύω να έχει και τηλέφωνο). Κι επειδή όλοι όσοι περάσαμε από συλλόγους ξέρουμε ότι το βασικότερο πρόβλημα επιβίωσης ενός φορέα είναι η έδρα, βρίσκονται όλοι ευχαριστημένοι. Και ο Δήμος δε ξευτιλίζεται (πόσο παραπάνω δηλαδή…) έχοντας την Αγορά θεοσκότεινη και οι συλλογικότητες στεγάζονται και λειτουργούν (και πολύ καλά κάνουν).
Οι σύλλογοι βρήκαν ..."το ντουνιά τους". Όποιος έχει καταστατικό και ζητήσει στέγη στην κατά τ' άλλα Αγορά, την παίρνει αμέσως. Μόνο και μόνο να μη φαίνονται άδεια και σκοτεινά 
Το μέγα ερώτημα είναι το τι θα γίνει – κι απορώ πώς δεν τοχουν κάνει ακόμη – αν ξεσηκωθούν οι ψαράδες που πληρώνουν βαρβάτα ενοίκια και φύγουν από κει, ακολουθώντας τα επιτυχημένα εγχειρήματα του Θανάση του Σφυρή, των Μπουγκάδων και των Τζινάδων. 
Εν κατακλείδι που λέμε και στην επανομή :) κι επειδή το τράβηξα πάλι το σεντόνι και …τράνεψε ο πρόλογος, επανέρχομαι σε μια πρόταση που είχα κάνει και πριν πολλά χρόνια στον πρόεδρο των επαγγελματιών, τον σχωρεμένο το Χαλιάπα.
Η Δημοτική Αγορά είχε καταντήσει από τότε «έκτρωμα» και εστία μόλυνσης γιαυτό χρειάζεται ΜΙΑ ΤΡΑΝΗ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΑ και ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ. Πουρνό πουρνό, μέχρι να σηκωθεί ο ήλιος να έχει μείνει μόνο ο κουρνιαχτός.
Κι έτσι όπως βρίσκεται σ’ ένα σημείο που ενώνεται η κεντρική πλατεία (χα) με το νέο πάρκο και θα μπορούσε να λειτουργήσει  πολύ εύκολα σαν σύνδεσμος ή σαν συνέχεια  της πλατείας προς το πάρκο και αντίθετα.
Κι εσύ που βιάζεσαι να αντιδράσεις, σκέψου λίγο να κάθεσαι μπροστά στην εθνική τράπεζα και να φτάνει το μάτι σου μέχρι το τέλος του πάρκου. 
ΟΝΕΙΡΟ.
Όπως όνειρο είναι για την επανομή κι η κάθε απόπειρα σύγκρουσης με τον ...αστικό καθωσπρεπισμό!

*Στη συντήρηση του κτιρίου δημοτικής αγοράς Επανομής προχωρά ο δήμος Θερμαϊκού έπειτα από την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου .
Η παλαιότητα του κτιρίου, 35 χρόνων, σε συνδυασμό με τις χρήσεις των ενοικιαζόμενων καταστημάτων και το γεγονός ότι δεν έχει γίνει συντήρηση από ανεγέρσεώς του, κατέστησαν αναγκαία τη λήψη απόφασης που έχει σκοπό την ανακαίνιση και την επισκευή του.
Η εκτέλεση του έργου είναι προϋπολογισμού 81.000 ευρώ και καλύπτεται από ίδιους πόρους.
Οι επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν αφορούν σε καθαιρέσεις -αποξηλώσεις φθαρμένων υλικών, επιστεγάσεις, επιχρίσματα, επιστρώσεις, επενδύσεις, είδη υγιεινής, κουφώματα, υαλοπίνακες και ελαιοχρωματισμούς.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου η δημοτική αγορά προβλέπεται να ανταποκριθεί πιο λειτουργικά στους σκοπούς του αλλά και να αναβαθμίσει αισθητικά την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου