"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

Aποχετευτικό Μεσημερίου - Γιατί να διαλέξουν την εύκολη, φθηνή λύση; Λεφτά υπάρχουν...

Αν, όπως γνωρίζουμε από τη γεωμετρία, η συντομότερη διαδρομή μεταξύ δύο σημείων είναι η ευθεία που τα ενώνει, παρομοίως προφανής είναι η διαφορά κόστους –ανάμεσα στις 750.000 ευρώ και τα 6,5 εκατομμύρια– ενός έργου που καλύπτει τις ίδιες ανάγκες.
Κι όμως για τον βιολογικό σταθμό επεξεργασίας αποβλήτων στην κοινότητα Μεσημερίου του Δήμου Θερμαϊκού φαίνεται να μην ισχύουν οι δύο προαναφερόμενες και παγκοσμίως παραδεκτές σταθερές.
Διότι, αντί να κατασκευαστεί και συνδεθεί το αποχετευτικό δίκτυο του διαμερίσματος με το αποχετευτικό της Επανομής και να οδηγηθούν τα λύματα στον βιολογικό σταθμό «Αινείας» της ΕΥΑΘ στο Αγγελοχώρι, κατασκευάζεται ένας επιπλέον βιολογικός στο ίδιο το Μεσημέρι.
Οι κάτοικοι της περιοχής Αμπελότοπος του Μεσημεριού έχουν αντιδράσει από την πρώτη στιγμή («Εφ.Συν.», 21.12.2016) και έχουν ήδη καταφύγει στο ΣτΕ προκειμένου να βρουν το δίκιο τους.
Παρότι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης με ένταση είχαν επισημάνει τα προβλήματα, χρειάστηκε οι κάτοικοι να πληρώσουν οι ίδιοι άλλη μελέτη που να αποδεικνύει με συγκεκριμένα στοιχεία όσα έλεγαν.
Τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης είναι η προσφυγή τριών δημοτικών συμβούλων της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία ζητούν «να ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, με μόλις 15 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 33 συμβούλων, για την ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» του υπουργείου Εσωτερικών», της μελέτης δηλαδή που εκπόνησε ο δήμος για την κατασκευή βιολογικού σταθμού.
Οπως παρατηρεί στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής της παράταξης, Σπύρος Κουζινόπουλος, «το έργο είναι αχρείαστο και τεράστιου κόστους για χωριό με 1.500 κατοίκους.
Επιπλέον έχουμε νέα μελέτη, όχι επικαιροποίηση, διότι με την απόφαση της 29/5/2018 αφαιρέθηκαν μεγάλα τμήματα των εγκεκριμένων μελετών του 2017 (μονάδες χουμοποίησης και κομποστοποίησης)».
Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη νέα προσπάθεια για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στο Μεσημέρι και διερωτάται: «[…] γιατί δεν εξετάστηκε σοβαρά η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου Μεσημεριού με τον αγωγό της Επανομής προς τον υφιστάμενο ΕΕΛ ΑΙΝΕΙΑ της ΕΥΑΘ αλλά αυθαίρετα και χωρίς καμιά τεκμηρίωση προβάλλεται η άποψη ότι θα απαιτούσε αγωγό απευθείας σύνδεσης 40 χιλιομέτρων και 8 αντλιοστασίων με κόστος 8-10 εκατομμύρια;».
Από την εμπεριστατωμένη πολυσέλιδη μελέτη των κατοίκων προκύπτει ότι, αντί των... οχτώ αντλιοστασίων που προτείνει η διοίκηση Μαυρομάτη, για την προώθηση των λυμάτων μέσω συμβατής διαδρομής δεν απαιτείται κανένα αντλιοστάσιο. Κόστος; Μόλις 750.000 ευρώ.
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 93,4» δήλωσε ότι «[…] η μελέτη μας είναι ώριμη και ίδια με την πρώτη, χωρίς τροποποίηση […] Τα 6,5 εκατομμύρια είναι ο προϋπολογισμός και τα έργα αυτά έχουν πάντα έκπτωση […] Τη μελέτη των κατοίκων δεν την έχει δει κανένας και δεν έχει εκτιμηθεί από την τεχνική μας υπηρεσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου