"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

Οι εχθροί του λαού


Για τους (εκατόν) 7 που με αυτοθυσία στάθηκαν μπροστά στα αγρίμια των κεραιών τηλεφωνίας της Επανομής.

 Όταν ο Ίψεν έγραφε το συγκλονιστικό αυτό έργο το 1882 (“Ο Εχθρός του Λαού”), ποίος θα το περίμενε ότι μετά από 100-150 χρόνια, η ίδια ιστορία θα βρισκόταν και θα διαδραματίζονταν μπροστά μας σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής μας, είτε πάλι σαν τραγωδία είτε σαν φάρσα. Τόσο η εξουσία με την ισχύ της πάνω στην “κοινή γνώμη”, όσο και η κυρίαρχη άποψη της “μετριοπάθειας” με την οποία ο πολίτης βλέπει τα πράγματα τριγύρω του, είναι ακόμα και σήμερα κυρίαρχα. Η όποιας μορφής εξουσία προσπαθεί να εξαγοράσει συνειδήσεις, να αλλοιώσει χαρακτήρες, και να εξοντώσει διαφορετικές απόψεις.
 Δεν είναι δα και δύσκολο να διαπιστώσει κανείς, από όποια πλευρά και να το δει, ότι μια παρουσία δυνάμεων καταστολής μέσα στα χωράφια ενός χωριού, εναντίων 100 γυναικών, παιδιών και ανδρών, σε ένα παιχνίδι ερασιτεχνικού επιπέδου, με αποδοκιμασίες ελαχίστων “οπαδών”, είναι κάτι το αφύσικο. Αφύσικο γιατί μια διαμαρτυρία ενάντια στις κεραίες θα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε κάποιος να κάνει για χάρη της δημόσιας υγείας. Κάτι που πέρα των άλλων οδήγησε στην 4-χρονη ομηρία 7 ανθρώπων κι μιας ολόκληρης κίνησης.
 Το γήπεδο ποδοσφαίρου της Επανομής στηρίχτηκε (και οικονομικά), αν μη τι άλλο, από το δήμο και τους δημότες, είτε αυτοί συμφώνησαν ποτέ είτε όχι. Τώρα το στολίζει μια κεραία που αποδεδειγμένα επιστημονικά είναι επικίνδυνη να βρίσκεται σε τέτοιες αποστάσεις από σπίτια/σχολεία και από ανθρώπους που πηγαίνουν να δουν ή να παίξουν μπάλα, για χάρη του κέρδους. Η ομηρία όμως τελείωσε, οι “ένοχοι” δεν βρέθηκαν ένοχοι και αυτοί που είναι ένοχοι δεν λογοδότησαν...ακόμη.

“Νόμιζα πως αυτοί οι άνθρωποι θέλουν το καλό μας. Αλλά αυτοί είναι αληθινοί δικτάτορες. Μόνο η εξουσία τους ενδιαφέρει και τίποτα άλλο, ακόμα και να χρειαστεί να δηλητηριάσουν ολόκληρη την πόλη, ακόμα κι αν χρειαστεί να απολύσουν όλο τον κόσμο. Ο κόσμος δηλητηριάζεται, παιδιά δηλητηριάζονται. Αν θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να κοιτάμε τη βόλεψη μας καλά να πάθουμε. Αλλά αν θέλουμε να αντισταθούμε ας βγούμε στα χαρακώματα γιατί η αλήθεια έρχεται. Σε λίγο θα γυρίζει στο δρόμο σα λιοντάρι. Ένα μόνο θα σας πω και θέλω να το θυμάστε όλοι σας. Να θυμάστε ότι πολεμάμε για την αλήθεια, γι’ αυτό είμαστε μόνοι μας, αλλά αυτό μας κάνει δυνατούς. Είμαστε οι δυνατότεροι άνθρωποι στον κόσμο. Γιατί νικήσαμε το φόβο. Ας κοιτάξουμε το φως, ας κοιτάξουμε το μέλλον κι έτσι δε θα επιτρέψουμε να μας διαλύσουν.”

Λόγια του γιατρού Στόκμαν από το έργο του Ίψεν “Ένας εχθρός του λαού”

Δημήτρης Γ. Κανούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου