"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018

ΑΡΓΥΡΙΑ 2018 - "η Ιστορία και τα μνημεία της Επανομής"

Τα Αργύρια 2018 ξεκίνησαν χθες, με μία σπουδαία διοργάνωση του Δήμου Θερμαϊκού και του ΔΗΠΠΑΚΥΘ, μία Επιστημονική – Πολιτιστική Εσπερίδα για την Ιστορία και τα Μνημεία της Επανομής. Την επιστημονική επιμέλειά της είχει αναλάβει ο δρ. Θεοχάρης Ν. Παζαράς, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.
Χώρος διεξαγωγής της Εσπερίδας το Δημοτικό Θέατρο της Επανομής, που φιλοξένησε στο χώρο του τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το παρελθόν της «μάνας» Επανομής. Μιας περιοχής, που διόλου τυχαία, ανακηρύχθηκε και επίσημα «Ιστορική έδρα» του Δήμου, το 2016 από τη σημερινή Διοίκηση Θερμαϊκού.
Στόχος της εκδήλωσης, να τιμηθεί η Επανομή, η «Γιγωνίς Άκρα» του Ομήρου, ένας τόπος, η ιστορία του οποίου χάνεται στο βάθος του χρόνου, αποκαλύπτοντας ωστόσο μέχρι τους σύγχρονους χρόνους, ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, λόγω της συνεχόμενης κατοίκησής του. Σε αυτό ακριβώς το απόθεμα και σε όλη την πορεία της προικισμένης τούτης γης, επικεντρώνονται οι έγκριτοι επιστήμονες, που ευγενώς προθυμοποιήθηκαν να μεταγγίσουν τη γνώση τους στο κοινό.

Εκτός από τον κ. Θεοχάρη Παζαρά, Ομότιμος Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν και οι :
• Δρ. Βασίλειος Κατσαρός, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.,
• η Δρ. Μαρία Παππά, Τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης,
• η κα. Μαρία Αποστόλου, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης,
• ο Δρ. Ιωακείμ Παπάγγελος, Αρχαιολόγος,
• ο κ. Νικόλαος Παπαοικονόμου, Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και
• ο Δρ. Νικόλαος Παζαράς, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

«Η Εσπερίδα που διοργανώνεται στις 6 Μαΐου έχει στόχο να αναδείξει την ιστορική φυσιογνωμία και τα μνημεία της Επανομής και της περιοχής της, όπου διαπιστώνονται εγκαταστάσεις ανθρώπων, ήδη από τη νεολιθική εποχή.
Στην επιστημονική αυτή εκδήλωση, δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους της Επανομής, και όχι μόνο, να παρακολουθήσουν τις ανακοινώσεις, που παρουσίασαν διακεκριμένοι αρχαιολόγοι και ιστορικοί, οι οποίοι και περιέγραψαν τις διάφορες φάσεις της ιστορικής εξέλιξης του τόπου, αρχίζοντας από τα προϊστορικά χρόνια και προχωρώντας στην αρχαϊκή και κλασική εποχή, στους παλαιοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους και φθάνοντας στα νεότερα χρόνια, οπότε και έγινε αναφορά στους Επανομίτες αγωνιστές, που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821, ενώ δόθηκαν στοιχεία για τη δομή του οικισμού και την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών σπιτιών της Επανομής», 
δήλωσε ο  επιστημονικός επιμελητής της Εσπερίδας, κ. Θεοχάρης Παζαράς, ομ. καθηγητής του Α.Π.Θ. στο Thessnews.gr

1 σχόλιο:

  1. Ωραία πράγματα και μπράβο στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες .

    Αλλά πείτε τους επιτέλους ότι είναι τα "ΑΡΓΥΡΕΙΑ" λόγω του τοπικού αγίου και οχι τα "ΑΡΓΥΡΙΑ" που παραπέμπουν στην προδοσία του Ιούδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή