"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

Τα πρώτα "ΑΡΓΥΡΙΑ", του 1987.

Πέρασαν παραπάνω από τριάντα χρόνια όταν το όραμα μιας ομάδας διορατικών επαγγελματιών της Επανομής, σκέφτηκαν, σχεδίασαν και δημιούργησαν την 1η Αγροτοβιοτεχνική Έκθεση Προϊόντων που αποτέλεσε,  όπως αποδείχτηκε, ετήσιο θεσμό. 
Σε ένα χώρο 15 στρεμμάτων, μετά την Κοινοτική Αγορά και που από τότε ονομάστηκε Πάρκο Αργυρίων, πήραν μέρος αρκετοί βιοτέχνες, βιομήχανοι αλλά και απλοί επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής της Επανομής, δικαιώνοντας έτσι το όραμα του τότε ΔΣ του συλλόγου επαγγελματοβιοτεχνών "Άγιος Αργύριος" στο να αναδείξουν το χωριό μας σε κέντρο επαγγελματικής, εμπορικής και βιοτεχνικής κίνησης.
Πρόεδρος του 1ου συμβουλίου τότε, ήταν ο αείμνηστος ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΑΛΙΑΠΑΣ και συμβούλιο οι:
Αντιπρόεδρος : ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ Χ. ΔΗΜ.
Γεν. Γραμματέας : ΜΠΡΕΝΤΑΣ Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ειδ. Γραμματέας : ΚΟΥΡΚΟΥΤΑ Σ. ΜΑΡΙΑ
Ταμίας : ΤΣΙΤΣΙΓΙΩΡΓΗΣ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Βοηθ. Ταμία : ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ Α. ΧΡΗΣΤΟΣ
Επόπτης Κτιρίου : ΜΑΓΓΛΑΡΗΣ Κ. ΙΩΑΝΝΗΣ
Σύμβουλοι : ΔΗΜΟΥ Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΣΑΜΑΡΑΣ Δ. ΣΤΑΥΡΟΣ.
Ο θεσμός που προτάθηκε να δημιουργηθεί ήταν η "Εκδήλωση Αργύρια" και θα πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο το μήνα Μάη που τιμάται ο Άγιος Αργύριος, πολιούχος της κωμόπολης της Επανομής. Πρότειναν μάλιστα την περίοδο αυτή γιατί τότε συγκεντρώνεται πολύς κόσμος για να τιμμήσει τη μνήμη του επανομίτη άγιου.
Επίσης, με την ευκαιρία της δημιουργίας αυτού του θεσμού, δόθηκε ένα έναυσμα για την ανάπτυξη του συνεταιριστικού πνεύματος αλλά και τη δημιουργία και την παραγωγή προϊόντων καλύτερης και μεγαλύτερης ποσότητας.
Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η ανταπόκριση στο κάλεσμα που απεύθηναν στους τότε εκπολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς του τόπου κι έτσι πέτυχαν την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης έτσι ώστε να μπουν οι βάσεις για να πάρει μαζί με την ειδική της μορφή κι έναν πανηγυρικό και εκπολιτιστικό χαρακτήρα.
Το αποτέλεσμα ήταν να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια ένα πραγματικό εμπορικό, επαγγελματικό και πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή μας.
Σπουδαίο ρόλο έπαιξε και η ανταπόκριση της Κοινότητας με πρόεδρο τον Θεόδωρο Καζάκη που συμπαραστάθηκε αμέριστα στην όλη προσπάθεια.
Όμως δεν έλειπαν και οι αντίπαλες κραυγές που δίχαζαν την κοινή γνώμη υποστηρίζοντας ότι όλο αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός βιομηχανικού πάρκου που θα ήταν επιζήμιο για τον τουρισμό, στον οποίο δειλά δειλά είχαν αρχίσει να επενδύουν ορισμένοι. 
Βέβαια αυτή η κρίση ταυτότητας μας κυνηγάει απ' τον περασμένο αιώνα και όπως λένε ήμουν νιος και γέρασα κι ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει αν θέλουμε να είμαστε αγροτική ή τουριστική περιοχή.
Τελικά οι προσδοκίες του Χαλιάπα, του Μπρέντα, του Τσιτσιγιώργη (που δυστυχώς δε βρίσκονται στη ζωή σήμερα) και των Μαγγλάρη, Ευαγγελινού, Δήμου και Πλαστήρα πήραν 'σάρκα και οστά' και για την πρώτη δεκαετία ακολούθησαν ανοδική πορεία στα 'οργανογράμματα' της ιστορίας του συλλόγου.
Κι όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ο νεόκοπος Δήμος τότε, αποφάσισε να πάρει την ..αιγίδα των Αργυρίων παραγκωνίζοντας τους επαγγελματίες.
Κι αρχίζει η φθίνουσα που κρατάει και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. 
Ένα σήμερα που ευτυχώς οι μισοί απ' τους πρωτεργάτες δε ζουν για να δουν τα χάλια μας και οι υπόλοιποι έχουν αποσυρθεί εδώ και καιρό απ τον επαγγελματικό βίο.
Με έναν σύλλογο τελείως απαξιωμένο, που αδυνατεί να συγκεντρώσει 10 μέλη για να κάνει εκλογές! πόσο μάλλον να βρεθούν ικανά άτομα να στελεχώσουν το ΔΣ και να ασχοληθούν μ' έναν τέτοιο ιστορικό θεσμό όπως αυτός των Αργυρίων.
Και μ' ένα θεσμό που μετατράπηκε σε δρώμενο για να καταντήσει πανηγυράκι.
Απόδειξη, η παντελής έλλειψη περιπτέρων επαγγελματικού ενδιαφέροντος με συνέπεια να παρακαλάνε οι διοργανωτές! τους συλλόγους και τα σχολεία να επανδρώσουν μερικά σταντ για να λέμε ότι έχουμε "έκθεση".
Ευτυχώς που υπάρχει και η θρησκευτική πλευρά του θέματος που ενδιαφέρει πλέον τον περισσότερο κόσμο που συμμετέχει.
Τα ιστορικά Αργύρια που γίνονταν τις δυο πρώτες δεκαετίες, έχουν γίνει πλέον βήμα ευκαιρίας δημοσίων σχέσεων (τα δελτία τύπου πάνε κι έρχονται) με γαρνιτούρα ανούσιες μουσικοχορευτικές βραδιές (η πλέμπα έπαιρνε θέαμα αντι για άρτο, εξαπανέκαθεν) και αδελφοποιήσεις ...διηπειρωτικών συλλόγων.
Κάθε πέρσι και καλύτερα, σχωρεμένε Χαλιάπα. Τουλάχιστον άφησες παρακαταθήκη άσχετα αν εμείς δε την αξιοποιήσαμε.
Υ.Γ.1. υποκλίνομαι στην κ. Δελή για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλε όλες αυτές τις μέρες για να μπορέσει να καλύψει τα τεράστια κενά που αφήνει η ανεπάρκεια κάποιων άλλων.
Υ.Γ.2. Εξαιρετικές οι δυο εκδηλώσεις (μια εσπερίδα για την ιστορία της Επανομής με τον Θ. Παζαρά και μια αναβίωση της παράδοσης απ' το ΚΑΠΗ Επανομής).
Υ.Γ.3.  Άι, κι του χρόν'...

σημ. Οι φωτογραφίες είναι από έναν επαγγελματικό οδηγό που είχε εκδώσει ο σύλλογος το 1987 με την ευκαιρία των διοργάνωσης των πρώτων Αργυρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου