"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Σάββατο, 14 Απριλίου 2018

η ισχύς εν τη ενώσει στην Επανομή

Νοικιάζουμε ένα μεγάλο χωράφι απ' τους παπάδες για 49 χρόνια, το 'σπέρνουμε' φωτοβολταϊκά και όσοι συμμετέχουμε στο εν λόγω εγχείρημα, γλιτώνουμε τα χιλιάδες ευρώ που μας παίρνει κάθε χρόνο η ΔΕΗ για να ποτίσουμε τα χωράφια μας.
Με τους παραγωγούς της Επανομής να ευελπιστούν να περιορίσουν το δυσβάσταχτο κόστος άρδευσης σε ποσοστό έως και 80% εκμεταλλευόμενοι την ηλιοφάνεια, προχωρά το νέο πρότζεκτ δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου 2 ΜW.
Την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει αναλάβει ο Αγροτικός Συν/σμός Επανομής και σε πρώτη φάση έχουν βάλει στο στόχαστρο ένα χωράφι 125 στρ, απ’ τα μοναστηριακά της Αγ. Αναστασίας με ενοίκιο για 49 χρόνια.
Η προωθούμενη επένδυση ύψους 1,5 εκατομ. €, μπορεί να επιδοτηθεί σε ποσοστό μέχρι 90% από το πράσινο ταμείο και είναι ευκαιρία γιατί ενώ έχουμε ένα κάμπο 60-70.000 στρ μέχρι τώρα βάζουμε καλλιέργειες που απαιτούν λίγο νερό, απορρίπτοντας άλλες υδροβόρες, λόγω κόστους ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν και τα χρονικά περιθώρια για να συσταθούν οι ομάδες παραγωγών είναι μικρά, μόλις μέχρι 7 Μαΐου, οι Επανομίτες φαίνεται να έχουν ετοιμάσει τους φακέλους για τη δημιουργία δυο ομάδων (χρειάζονται τουλάχιστον πέντε), μία στα σιτηρά και μία στο βαμβάκι και έπεται συνέχεια μιας και οι ζυμώσεις μεταξύ των παραγωγών για να διευρυνθεί το τοπίο ως προς τις συμμετοχές, γίνονται σε καθημερινή βάση όπως λέει σε συνέντευξή του στην Agrenda o πρόεδρος του συνεταιρισμού και ιθύνων νους του όλης υπόθεσης, Γιώργος Τσιώνης (κατά κόσμο Σπούντικ).
"Αν προχωρήσει το σχέδιο, οι αγρότες που θα μετάσχουν στο σχήμα θα ποτίζουν σχεδόν τσάμπα, υπολογίζοντας πως η μείωση του αρδευτικού κόστους (που έχει αυξηθεί κατα 70-80% τα τελευταία χρόνια) μπορεί να φτάσει και το 80%. Μένει να συμφωνήσει το Πατριαρχείο για την συμφωνία της μακρόχρονης ενοικίασης και αν όλα πάνε καλά τα 2-3 πρώτα χρόνια, θα προχωρήσουμε και σε άλλη μια παρόμοια επένδυση..." αναφέρει ο πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου