"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

Ποταμός: Μύκονος απ' τα Lidl

απ' τον κάψο
Είναι η ερώτηση που γίνεται επίκαιρη κάθε καλοκαίρι....γιατί η επανωμή δεν έχει τουρισμό? 
Γιατί με τόσα φυσικά κάλλη, με τόσα χιλιόμετρα παραλίας δεν κατάφερε τόσα χρόνια να κρατήσει τον κόσμο, που ούτως ή άλλως έρχεται στον τόπο, λόγω της μικρής απόστασης από το μεγάλο αστικό κέντρο?  
Πρώτα όμως ας απαντήσουμε σε μια πιο βασική ερώτηση.... 
Η επανωμή θέλει να έχει τουρισμό? Δηλαδή αν ρωτήσουμε δέκα τυχαίους πολίτες, τι θα μας απαντήσουν?
Ο τόπος αυτός βασίστηκε από πολύ παλιά στην αγροτική παραγωγή. Οι επανωμίτες ήταν ανέκαθεν αγρότες, δεν ήξεραν από rooms to let και άλλα συναφή. Ο τουρισμός, και η επί πληρωμή φιλοξενία δεν είναι στο αίμα τους. Η άνθιση του camping μέχρι τα μέσα των 90's δεν ανέβασε το βιοτικό επίπεδο του τόπου, οι τότε τουρίστες- παραθεριστές δεν μπόρεσαν να μεταλλάξουν τη νοοτροπία του επανωμίτη εν δυνάμει τουριστικού επιχειρηματία.
Άρα το συμπέρασμα είναι μάλλον ασφαλές, ο επανωμίτης δε ξέρει από τουρισμό. Και δε θέλει να μάθει. Ας βάλουμε στο μίξερ και την κακή γνώμη που έχουν οι θεσσαλονικείς για αυτόν τον τόπο. Άρα τα πράγματα είναι δύσκολα εξ αρχής, κι ας βοηθάει το φυσικό περιβάλλον τόσο πολύ (κατά κοινή ομολογία).
Δεύτερη βασική ερώτηση... Η επανωμή χρειάζεται τον τουρισμό? Δηλαδή αν δεν έχουμε τουρισμό θα ψοφήσουμε απ την πείνα? Κι εδώ η απάντηση είναι δύσκολη. 
Η αγροτική οικονομία του τόπου ψοφολογάει, και αν ρωτήσεις τους παραγωγικούς αγρότες (όχι αυτούς που ξημεροβραδιάζονται στα καφενεία)  θα στο επιβεβαιώσουν. Οι παλιές οικογένειες με τα χιλιάδες στρέμματα έχουν σχεδόν εκλείψει απ το χάρτη, το κόστος παραγωγής εκτοξεύτηκε στα χρόνια της κρίσης, και τα κέρδη των αγροτών εκμηδενίστηκαν. Όμως  ακόμα η κατάσταση βολεύεται. Υπάρχει ένα ελάχιστο κέρδος που μας κρατάει στα χωράφια. Όταν αυτό το ελάχιστο κέρδος εκλείψει, τότε τα παιδιά και τα εγγόνια των σημερινών αγροτών θα στραφούν στον τουρισμό. Τότε μόνο ο τουρισμός θα γίνει ανάγκη. Κι αυτή η κοινωνική μεταστροφή (η αλλαγή δηλαδή από το χωράφι στο νοικιαζόμενο δωμάτιο) αργεί ακόμα.  Κι όταν θα γίνει ο τουρισμός ανάγκη, τότε θα αναπτυχθεί (ενδεχομένως σωστά).
Επομένως η επανωμή δεν έχει σοβαρό τουρισμό γιατί ακόμα δεν τον χρειάζεται. Ζει, και θα ζει για αρκετό καιρό ακόμα, από αλλού.
Έτσι φτάνουμε με ασφάλεια στην εξής γενική εικόνα. Από τη μια oι δυνατότητες του τόπου είναι απεριόριστες για τουριστική ανάπτυξη και από την άλλη επειδή δε μας καίει και πολύ το θέμα, δεν ασχολούμαστε σοβαρά. Εδώ λοιπόν δημιουργείται μια τρύπα στην ίδια την κατάσταση που επικρατεί. Και ως γνωστόν σε όλες τις τρύπες πάνε και ζούνε (και καλοζούνε βασικά) τα ποντίκια. Και καλά κάνουν εδώ που τα λέμε γιατί αυτή είναι η φύση τους. Αν δε το κάνουν θα πεθάνουν απ την πείνα.
Αυτά τα ποντίκια είναι φυσικά οι τοπικοί άρχοντες που διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου επί μακρόν . Ο τουρισμός υπήρξε πάντα για αυτούς λαμπρό πεδίο δόξας για προσωπική προβολή, για άμεσα οικονομικά οφέλη, για εξυπηρέτηση συμφερόντων με το αζημίωτο και πάει λέγοντας. Το μεγαλύτερο παράδειγμα για να στηρίξω αυτή τη γνώμη είναι φυσικά ο Ποταμός και η ευρύτερη περιοχή του βιότοπου.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά (αν και δεν είμαι ειδικός). Ότι έχει χτιστεί την τελευταία εικοσαετία στην περιοχή αυτή είναι παράνομο και πρέπει να γκρεμιστεί. Σπιτάκια, μαγαζάκια, μπαράκια, σκατάκια, όλα. Το μέρος είναι βιότοπος  από το camping μέχρι το αγελαδάρικο (cow beach) και δε σηκώνει δόμηση.
Έλα όμως που οι παμπόνηροι το καταπάτησαν και δημιούργησαν τετελεσμένο και στρογγυλοκάθισαν πάνω στα ξένα χώματα και καλοζούν. Κι από κοντά τα λαμόγια  της εκάστοτε δημοτικής αρχής να κάνουν το παιχνίδι τους ανενόχλητα. Και έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Καμιά δεκαριά σκυλομάγαζα, τα σκάνε στο δήμο κάθε χρόνο και έτσι επί της ουσίας η περιοχή τους ανήκει (υπάρχει μια μοναδική εξαίρεση σε όλο αυτό την οποία δε θα αναφέρω προφανώς, αλλά όντως υπάρχει).  Και ούτε που ένοιαξε κανέναν πώς θα φτάσει ο κόσμος ως εκεί, ούτε πού θα πετάξει τα σκουπίδια του, ούτε τί θα λάβουν οι πολίτες ως ανταπόδοση, τίποτα. Τους νοιάζει μόνο να διαφημίζουν τα συρρέοντα πλήθη ως δικό τους έργο και να διαιωνίσουν τη λαμογιά για να συνεχίσουν να καλοζούν. 
Από την άλλη βέβαια υπάρχει και το "καλά να πάθουμε" αφού (όπως εξήγησα παραπάνω) δε μας νοιάζει και τόσο πολύ.
Αποτέλεσμα.... Ένας τόπος με τρομακτικές δυνατότητες καταντάει έρμαιο 10 επενδυτών (ένας φίλος τους αποκαλεί "σκλόγιουφτα" και συμφωνώ μαζί του) που έχουν υποχείριό τους την πολιτική αρχή, ενώ οι πολίτες αδιαφορούν.
Και τελικά (χωρίς να θέλω να γίνω μελό) κατάλαβα μετά από τόσα χρόνια ότι αυτός ο τόπος δεν αγαπήθηκε ποτέ πραγματικά από τους ντόπιους (κυρίως) και από τους επισκέπτες (δευτερευόντως).  
Για αυτό λοιπόν η Επανωμή δε θα έχει ποτέ σοβαρό τουρισμό. 'Όταν η τουριστική ανάπτυξη γίνει ζωτική ανάγκη τότε θα τα ξαναπούμε. Προς το παρόν ας απολαύσουμε τα σαββατοκύριακά μας βουτηγμένα στα βέβηλα ντεσιμπέλ των σκυλομάγαζων, στο σκουπιδαριό και στους τοπικούς άρχοντες που διαφημίζουν αυτή την αηδία σα να είναι η Μύκονος. 
Μύκονος από τα Lidl  που θα λέγε ένας άλλος φίλος (με τον οποίο επίσης συμφωνώ).
Καλά να πάθουμε αγαπητοί μου.
carpe diem
από περσινή ..."πολιτιστική" εκδήλωση στον Ποταμό

3 σχόλια:

 1. Μυκονος απο τη λαϊκη.Ο παγκος ομως σε αυτη περιπτωση δεν συμπεριλαμβανει κ εκταση παραλιας.Ολα στο βωμο του lifestyle που επιβαλλουν τα μπιτς-ο-μπαρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πως αποδεικνύεται ότι η Επανομή ζει από τους αγρότες;! Η Επανομή έπαψε να είναι Επανομούδα εδώ και πάρα πολύ καιρό, άσχετα αν το αποδεχόμαστε ή όχι. Αποτελεί ένα τυπικό στοιχείο σε ένα ευρύτερο οικονομικό και διοικητικό σύνολο, είτε αυτό λέγεται Δήμος Θερμαϊκού, είτε αυτό θα μπορούσε να λέγεται "ευρύτερο μητροπολιτικό οικιστικό σύμπλεγμα Θεσσαλονίκης". Πιστεύω ότι η απάντηση έρχεται εύκολα αν αναλογιστούμε το "πόσοι θα ξεσπιτωθούν/ξεριζωθούν/μεταναστεύσουν σε μια πιθανή συνολική καταστροφή των σοδειών;"

  Οι αγρότες δεν αποτελούν μέρος του προβλήματος, ούτε ο αγροτικός τρόπος ζωής αποτελεί τροχοπέδη στον τουρισμό. Σε πολλά μέρη της Ελλάδος, η αγροτική παράδοση έχει αποτελέσει από μόνη της πόλο έλξης τουριστών. Ακόμα και το παιδί της Τσιμισκή που θα έρθει να δει κοτούλες ή τα "τραχτέρια" στην Επανομή είναι τουρισμός, σε τελική ανάλυση.

  Εκείνο που αποτελεί τροχοπέδη στον τουρισμό είναι η έλλειψη σχεδιασμού, η ελλειπή γνώση ή η ανύπαρκτη διάθεση για απόκτηση αυτής και η τσαπατσουλιά!

  Καμία διοίκηση, ποτέ, δεν προχώρησε σε ένα σχέδιο διαχείρισης της γης αυτού του τόπου, σε έναν εντοπισμό και διαχωρισμό ζωνών και περιοχών βάσει των ευαισθησιών και των ιδιαίτερων γνωρισμάτων τους, σε ένα πλάνο που να εντοπίζει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και οφέλη πέραν της τετραετίας. Καμία διοίκηση δεν ήρθε ποτέ οργανωμένα σε επαφή με αυτό που λέγεται "παράγοντες διαμόρφωσης σκηνικού", όπως οργανωμένα σωματεία επαγγελματιών, συλλόγους κατοίκων κλπ. Και δεν αναφέρομαι σε καφέδες του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου με τον Πρόεδρο, αναφέρομαι σε συζητήσεις του διορισμένου "ειδικού" με το σώμα των συλλόγων.

  Η κουβέντα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πολλές παθογένειες του συστήματος, καταδεικνύωντας την αδυναμία της διοίκησης να διαχειριστεί αυτά που της χρεώθηκαν. Ωστόσο, το fb δεν είναι κατάλληλο πεδίο - κατάλληλο πεδίο είναι οι αίθουσες και τα γραφεία του Δήμου, όπου πρέπει να βρεθούν κάποιοι ικανοί και φωτισμένοι για να υποδείξουν κάποιους ικανότερους και πιο φωτισμένους να αναλάβουν έργα στα οποία μπορούν να διαπρέψουν. Μετά από μια συνολική, αλλά και ειδική προσέγγιση, θα προκύψουν συμπαγή αποτελέσματα, ακόμα και στο χώρο του τουρισμού.

  Καλέ μου φίλε και συντοπίτη, αλλά και αξιολογότατε συνομιλητή Κάψο, καταρχήν χαιρετίζω το κείμενό σου, το οποίο, για άλλη μια φορά προσέγγισε με γλαφυρό ύφος ένα ιδιαίτερο για τον τόπο θέμα. Επίσης, εκτιμώ βαθύτατα το "δεν είμαι ειδικός" που επισημαίνεις σε ένα σημείο. Επειδή σε εκείνο το σημείο, θέλω να πιστεύω ότι επάξια με έχουν χρίσει ειδικό αρκετές επίσημες και ανεπίσημες δομές, σε παραπέμπω στον παρακάτω σύνδεσμο, όπου θα δεις ότι, επίσημα, το όριο του βιότοπου είναι μέχρι και το Ρέμα μετά το Ρεντζίκα. Την ίδια κουβέντα είχαμε με τον αδερφό σου πριν μερικά χρόνια. Μέσα στα όρια αυτά, οι επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι πολύ συγκεκριμένες...

  Αυτό κανείς άλλος δεν το έχει παρατηρήσει ως τώρα;!!!

  http://natura2000.eea.europa.eu/#

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος5/8/17

  Γεια σου τριαντάφυλλε... Φυσικά και η αγροτική φύση του τόπου δεν είναι το πρόβλημα , Ούτε πρότεινα πουθενά να σταματησουσταματήσουμε να παράγουμε προϊόντα για να γίνουμε ξενοδόχοι

  Ισχυρίζομαι όμως ότι εδώ στην επανωμη η ίδια η φύση του αγρότη είναι κόντρα στο beach bar και στο νοικιαζομενο δωμάτιο. Αυτό είναι πασιφανες και είναι πολύ που λογικό να συμβαίνει.

  Ο λεγόμενος αγροτουρισμός (στον οποίο επισης δεν είμαι ειδικος) μου φαίνεται το πιο εφικτό που μπορεί να αναπτυχθεί σε βάθος χρόνου.

  Καψος

  Θενξ για το λινκ...θα εντρυφησω

  ΑπάντησηΔιαγραφή