"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Τις πταίει; Ένας νεκρός είναι ήδη πολύ... (του Δημήτρη Κανούλα)

Δεν ξέρω, πως κάποιος μπορεί να συνηθίσει το θάνατο τριγύρω του;

Πως μπορεί να ακούσει την είδηση ενός νεκρού, χωρίς να κοντοσταθεί και να σκεφτεί έστω και για ένα λεπτό "Τις πταίει";

Πως μπορεί να δει το αίμα ενός ανθρώπου πάνω στο δρόμο, ξεπλυμένο γρήγορα με νερό και να μην αναρωτηθεί πως αυτό το ξεβαμμένο κόκκινο που τώρα γίνεται ένα με το δρόμο, ένα με τα χώματα και τις λάσπες, κάποτε ανήκε σε σώμα ανθρώπου;

Πως μπορεί κάποιος βλέποντας μια μάνα να κλαίει και να χάνεται, να μη δακρύσει μπρος σε μια δολοφονία;

Πως γίνεται να ξέρεις ότι κάτι μπορούσες να κάνεις --κάτι-- και να περνάς αδιάφορα, να ψηφίζεις αδιάφορα, να μιλάς αδιάφορα, να κινείσαι αδιάφορα, να πράττεις αδιάφορα;

Ένας νεκρός θα ήταν ήδη πάρα πολύ.  Ένας θα αρκούσε.  Ένας θα έφτανε για να σκεφτούμε τα πως.  Τώρα καθόμαστε άλλος στο καφενείο, άλλος στο ακρογιάλι, άλλος στο σπιτάκι του και λέμε: "κι άλλος ένας νεκρός".  Και όταν το σκεφτόμαστε αυτό, το ανθρώπινο είναι μας κάπου σβήνει.  Κι όταν το "Τις πταίει" γίνεται "Αυτός που πέθανε φταίει" το κτήνος μέσα μας φανερώνεται και συνθλίβει την υπόσταση μας.  "L'indifferenza è il peso morto della storia" (Η αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της Ιστορίας -- Α. Γκράμσι).  Κάπως έτσι ή μάλλον ακριβώς έτσι σβήνει το ίχνος ελπίδας που ίσως βλέπαμε κάποτε όταν κοιταζόμασταν στον καθρέφτη.

"Ο θάνατος οποιουδήποτε
ανθρώπου με εξαντλεί, γιατί
ανήκω στο ανθρώπινο είδος.
Γι` αυτό ποτέ μην προκαλείς να μάθεις
για ποιόν χτυπά η καμπάνα.
Χτυπάει για σένα." -- Τζον Ντον


Υποσημείωση: ένας νεκρός μπρος στο συμφέρον μερικών βενζινάδικων και μερικών super markets θα αρκούσε έστω μια συγνώμη, θα αρκούσε έστω για μια πράξη αποφυγής.  Τώρα πια που κι άλλος ένας νεκρός, ένα αμούστακο παιδί, ακολούθησε, ακόμα κι αυτά δεν αρκούν.

Δημήτρης Γ. Κανούλας, για τον θάνατο ενός ακόμα παιδιού σε ένα δρόμο δηλητήριο, χθες ημέρα Σάββατο, ενός Ιουλίου αποχαύνωσης και ντροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου