"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

οι κλεμμένοι μετασχηματιστές ΔΕΗ φέρνουν προβλήματα στις παραγωγές

Με απώλεια παραγωγής κινδυνεύουν οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τα χωράφια των οποίων παραµένουν «στεγνά» τις τελευταίες εβδοµάδες, εξαιτίας της έκρηξης κρουσµάτων κλοπών µετασχηµατιστών της ∆ΕΗ στην ευρύτερη περιοχή, η οποία δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν στις αναγκαίες αρδεύσεις.
Στις σκέψεις τους, µάλιστα, είναι να προβούν σε κατάθεση µαζικών προσφυγών σε βάρος του ∆Ε∆∆ΗΕ, διεκδικώντας αποζηµιώσεις, για ζηµιές που ήδη έχουν υποστεί.
Το πρόβληµα, επηρεάζει αγροτικές καλλιέργειες σε Σχολάρι, Θέρµη,  Τρίλοφο, Πλαγιάρι, Νέα Ραιδεστό, Αγία Παρασκευή, Μεσηµέρι, Επανοµή κι άλλους οικισµούς της περιοχής και είναι σε έξαρση τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, διάστηµα στο οποίο έχουν κλαπεί συνολικά 486 µετασχηµατιστές, αξίας 450.000 ευρώ.
Μόνο φέτος, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού Επανοµής, Γιώργο Τσιώνη, έχουν κλαπεί 35 µε 40 µετασχηµατιστές στην Επανοµή και άλλοι περίπου 15 σε όµορες περιοχές όπως Θέρµη, Σχολάρι και Καρδία και όπως επεσήµανε «εάν καθυστερήσει η εγκατάσταση των καινούριων, καταστραφήκαµε», διότι «ήδη υπάρχει ανάγκη ποτίσµατος στα χωράφια».
Σύµφωνα µε τον αγρότη Απόστολο Πατσιούρα, τα κυκλώµατα δένουν µε σχοινιά τους µετασχηµατιστές που βρίσκονται πάνω στους στύλους της ∆ΕΗ, τους τραβούν και τους ρίχνουν κάτω, προκειµένου να αφαιρέσουν το χαλκό που περιέχουν (σ. σ. λέγεται πως ζυγίζει 350 κιλά), τον οποίο πουλάνε σε τιµές άνω των 8 ευρώ το κιλό. Ο ίδιος τονίζει πως οι κλοπές δεν περιορίζονται στους µετασχηµατιστές, αλλά και σε µπαταρίες γεωργικών ελκυστήρων, αλλά και άλλο γεωργικό εξοπλισµό.
Στα µέτρα που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφασίστηκε να ενταθούν οι συντονισµένοι έλεγχοι των υπηρεσιών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της αστυνοµίας σε µάντρες και επιχειρήσεις που εµπορεύονται και αποθηκεύουν µέταλλα ανακύκλωσης (σκραπ), αλλά και στα οδικά δίκτυα προς τα σύνορα, ώστε να εντοπίζονται φορτία που µεταφέρουν τον χαλκό σε γειτονικές χώρες και να περιοριστούν οι παράνοµες εξαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου