"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Εθελοντισμός - προσφορά - αλληλεγγύη - εκμετάλευση

άκαιρο (γραμμένο μετά τα χριστούγεννα) 
αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ισχύει ακόμα
Περίμενα να περάσει η μέρα του Εθελοντισμού για να πω αυτά που σκέφτομαι από καιρό τώρα. Από τότε δηλαδή που ο Δήμος έκανε την πρόταση που την ονόμασε «δημιουργία πλέγματος κοινωνικής προστασίας πολλαπλών διαστάσεων!!!» βασισμένη, καθαρά στη διάθεση προσφοράς των συνδημοτών μας.
Το θέμα άρχισα να το θεωρώ πρόβλημα από τότε που έβλεπα τον επαναλαμβανόμενο «καταναγκασμό» των μαθητών, που κάθε αρχή καλοκαιριού, στο όνομα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τους έβαζαν και τους βάζουν, να καθαρίζουν τις αμμουδιές των παραλιών με πλημμελή μέσα ασφαλείας πολλές φορές. 
Έτσι και τώρα, βλέπω το δήμο μας να έχει αναπτύξει ένα φιλόδοξο σχέδιο πολλαπλών κατευθύνσεων (κοινωνικό παντοπωλείο, φροντιστήριο & ιατρείο, προγράμματα βοήθειας, εκδηλώσεις εν όψει των γιορτών κ.ά) βασισμένος αποκλειστικά στη συνεισφορά του κόσμου.
Βέβαια όλα τα παραπάνω, ήταν πετυχημένα πειράματα πρωτοβουλιών πολιτών και συλλογικοτήτων που διοργάνωσαν επανειλλημένα στο παρελθόν εκδηλώσεις κοινής ωφέλειας.
Έτσι, ο δήμος τώρα, ακολουθώντας πετυχημένες συνταγές άλλων, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα τελευταία ψήγματα ανθρωπιάς που έμεινε στον κόσμο, ανακοινώνοντας έναν οργασμό εκδηλώσεων και κοινωνικών παροχών σε ευπαθείς ομάδες (σικ), με προμετωπίδα το κατάλληλο κοσμητικό που ακούει στη λέξη 'εθελοντισμός'. Καλούνται λοιπόν, σχολεία, σύλλογοι, οργανώσεις, επαγγελματίες κλπ, κλπ για να βοηθήσουν στην «Επίτευξη των στόχων του Δήμου».
Μια απαραίτητη διευκρίνιση πριν συνεχίσω και που δίνει το στίγμα του συνολικού άρθρου : Δεν έχω κανέναν πρόβλημα με τον εθελοντισμό που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αλληλεγγύη μεταξύ συνανθρώπων. Άλλωστε, αυτό το αποδεικνύουν οι πολύχρονες συμμετοχές μου σε διάφορες συλλογικότητες που είχαν αντικείμενο και την αλληλοβοήθεια. Αλλά δεν δέχομαι να θέτω εαυτόν διαθέσιμο, σε δράσεις ή οτιδήποτε άλλο, που αναπληρώνει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του δήμου και κατ’ επέκταση η ανεπάρκεια του κράτους. Στο κάτω-κάτω, αν το πάρουμε ανταποδοτικά, τι κάνει ο δήμος για σένα για να έχει το σθένος να σου ζητάει την προσφορά σου;
Ας δούμε λοιπόν, τα περίφημα προσεχώς δρώμενα:
1.…ΤΑ ΣΧΈΔΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΉΣ ΑΡΧΉΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΕΝΌΣ ΠΛΈΓΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΈΣ ΔΙΑΣΤΆΣΕΙΣ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΊΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ, ΟΜΆΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΏΝ, ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΒΟΉΘΕΙΑΣ ΑΣΤΈΓΩΝ Κ.Α.)...
2. ΊΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΊΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΣΎΣΤΑΣΗ ΟΜΆΔΑΣ  ΕΘΕΛΟΝΤΏΝ ΔΉΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΎ.
Ακολούθως,  ο  Πρόεδρος  …  εισηγούμενος  το  24ο      θέμα  της  Ημερήσιας  Διάταξης  ... τη   δημιουργία τοπικών    δικτύων    κοινωνικής    αλληλεγγύης,    εθελοντικών    οργανώσεων    και ομάδων  εθελοντών που θα δραστηριοποιούνται για την επίτευξη των στόχων και την υποβοήθηση του  έργου της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης του Δήμου και της Κοινότητας»…
3. ΤΡΊΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΆΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΙΚΆ ΠΆΡΚΑ ΜΕ ΤΊΤΛΟ «AΣΤΡΟΓΕΙΤΟΝΙΈΣ»
στις τρεις αντίστοιχες Δημοτικές Κοινότητες … η Οργανωτική Επιτροπή καλεί όλα τα σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, καλλιτεχνικές ομάδες, εργαστήρια, ωδεία, σχολεία, νεανικά και μαθητικά μουσικά σχήματα, σχολές χορού και όλους όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Χριστουγεννιάτικο εορταστικό πρόγραμμα του. …. Για περισσότερες πληροφορίες …ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ.
4. ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ… ΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ!
Το Πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι» σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση του Δ. Θερμαϊκού με αφορμή την περίοδο των εορτών και στα πλαίσια της δράσης «Κάποιοι μας περιμένουν … ας τους στηρίξουμε», ενισχύει κοινωνικά ευπαθείς ομάδες που χρήζουν άμεσης βοήθειας, με τρόφιμα και είδη που δίνονται δωρεάν από διάφορες επιχειρήσεις, εγκατεστημένες στα όρια της Δ.Ε. Θερμαϊκού. Με την βοήθεια σας  θα λειτουργήσει Τράπεζα τροφίμων, η διανομή των οποίων θα γίνεται με ευθύνη του προγράμματος ύστερα από έρευνα της κάθε περίπτωσης….
5. ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΤΜΗΜΆΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΉΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΉΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΊΑΣ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΦΡΟΝΤΙΣΤΉΡΙΟ) προχωρά ο Δήμος Θερμαϊκού.
Για το σκοπό αυτό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας συναντήθηκε με σχετικούς φορείς. …
….Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, μπορούν να απευθύνονται στην γραμματεία της….
Όλα τα παραπάνω, προφανώς κι άλλα που μου διαφεύγουν, προσπαθούν να μας δείξουν ότι ο δήμος έχει όραμα, έχει θέληση, έχει πρόγραμμα, απλά απαλλάσσεται από την υποχρέωση της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και εκδηλώσεων ή της προσπάθειας εύρεσης εργαζόμενων, με την δικαιολογία της ανύπαρκτης χρηματοδότησης ή των άδειων ταμείων (το ίδιο είναι). Γι αυτό, αν θέλει το πόπολο να περάσει καλά ή να έχει την απολαβή κάποιων αυτονόητων παροχών και διευκολύνσεων, πρέπει κάποιοι να θέσουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς στη διάθεση του δήμου και κάποιοι επαγγελματίες να "καταθέσουν" τον οβολό τους ή τα προϊόντα τους. Κι 'ετσι, αυτόματα όσοι συμμετέχουν, γίνονται ένα πρώτης τάξεως ΔΩΡΕΑΝ εργατικό δυναμικό στην υπηρεσία της τοπικής διοίκησης.
Γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι  εθελοντές  παράγουν  εργασία  που  θα  παρήγαγε  ένας εργαζόμενος με  ασφαλιστικά  και  εργασιακά  δικαιώματα.
Κι όπως έλεγε παλιότερα η Λαϊκή Συσπείρωση με αφορμή τους εθελοντές που ζήταγε το ΔΗΠΠΑΚΥΘ: «…Αντί  οι δήμοι  λοιπόν  να  διεκδικήσουν  την  κάλυψή  των  κενών,  προτιμούν  να μπαλώσουν  τις  ανάγκες  με  τζάμπα  εργασία.  Γιατί  ο  εθελοντισμός  τους  αυτό  είναι.  Όξυνση  της εκμετάλλευσης  με  το  μανδύα  της  κοινωνικής  προσφοράς…»
Κι όσο για τα ψυχολογικά προβλήματα που διατείνεται ο δήμαρχος ότι λύνονται με τον εθελοντισμό - «…Πέρα από τα πρακτικά θέματα, η καλλιέργεια της συλλογικότητας βοηθάει πολύ τους ανθρώπους και στον ψυχολογικό τομέα...» (Μαυρομάτης, Νοέμβρ. 2014) - θα μου επιτρέψει να διαφωνήσω. Εγώ τουλάχιστον έχω βρει άλλους τρόπους να τα λύνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου