"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

και εγένετο ...."κυκλοφοριακή μελέτη Επανομής"

"Γνωμοδότησε" η Επιτροπή Διαβούλευσης Δ. ΘερμαΙκού - της οποίας από χτες έχει την τιμή να συμμετέχει η αφεντιά μου - "επί του σχεδίου Κυκλοφοριακής Μελέτης Δ.Κ. Επανομής". Κι έτσι αν περάσει απόψε από το δημ. συμβούλιο (που θα περάσει), επιτέλους η Επανομή, όπως όλες οι πόλεις, θα έχει κι αυτή κυκλ. μελέτη.
Για τον ...ιστορικό του μέλλοντος, το ...πόνημα αυτό κόστισε 12 χιλιαρικάκια. (Ανω τελεία: μια τελευταία μελέτη που έγινε για τον πεζόδρομο πριν 5-6 χρόνια, το τονίζω "μόνο για τον πεζόδρομο", περιέργως κόστισε 15.000!!!).
εικονα 1
Τώρα, επί του σχεδίου: Υπάρχουν δυο-τρεις βασικές αλλαγές στην κυκλοφοριακή ροή του οικισμού, με σπουδαιότερες τις μονοδρομήσεις στις οδούς 25ης Μαρτίου (μπροστά από τις τράπεζες - εικόνα 1) και στην είσοδο από Θεσσαλονίκη, οδός Βασ. Κων/νου με το συμπάθειο, (από το τυπογραφείο του Κύρκου μέχρι την εκκλησία της Παναγίας - εικόνα 2).
Επίσης, σοβαρή παρέμβαση είναι η πεζοδρόμηση της δεξιάς μεριάς του Νέου Πάρκου (από την πλευρά των Cartel, Status, onTheRoad κλπ - εικονα 3).
εικόνα 2
Άλλο ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο είναι ο ποδηλατόδρομος. Επιτέλους η Επανομή θα αποχτήσει είδική διαδρομή που θα μπορούν οι φίλοι ποδηλάτες να κινούνται ελεύθερα και ακίνδυνα (λέμε τώρα γιατί οι δισκοσβάρνες καραδοκούν στις στροφές παρκαρισμένες) και που θα ενώνει τα τρια-τέσσερα σχολεία και με προοπτική να φτάσει μέχρι την παραλία. 
Ο περιβόητος Πεζόδρομος επιτέλους ορίζεται και επίσημα ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας (με μια ειδική στάση ΑΜΕΑ μπροστά στο τ. δημαρχείο, αν και γω θαλεγα να βάλουν περισσότερες γιατί όλοι ΑΜΕΑ είναι εκει πάνω). Μάλιστα υπήρξε και πρόταση να αντιδρομηθεί, να ανεβαίνει δηλαδή, αλλά ευτυχώς δεν πέρασε.
Τέλος πάντων, ένα μπάχαλο θα συνεχίσει να υφίσται, ειδικά Σαββατοκύριακα, στην δημοτική αγορά που πάλι θα καταλήγει μεγάλος φόρτος (σικ) οχημάτων αλλά όπως μιλήσαμε και με την κ. Πασχαλίδου, οι συγκοινωνιολόγοι λειτούργησαν με γνώμονα την ενίσχυση του ιστορικού κέντρου (ξανασικ) με επισκέπτες και αυτό φαίνεται να είναι καλό.
Πάντως όλα τα είπε ένας απ' τους παρευρισκόμενους, νομίζω από την ΕΘΟΠΑΚ ήταν : "ότι και να γίνει στην Επανομή θα είναι προς το καλύτερο γιατί το ...ΧΑΟΣ που υπάρχει δεν μπορείς να το καταστρέψεις περισσότερο!!!"

ΕΙΚΟΝΑ 3