"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Αν είσαι ένας απ' αυτούς που νοιώθει μια νοσταλγία, ή έστω κάτι σαν "που είναι εκείνες οι μέρες", τότε είσαι επιεικώς ..."πολιτικά λοβοτομημένος"


Οι “Ανθρωποφύλακες” του Περικλή Κοροβέση είναι ένα από τα πιο γνωστά και συγκλονιστικά στην ανάγνωση βιβλία για τη δικτατορία και τις συνθήκες φυλάκισης και βασανιστηρίων των πολιτικών κρατουμένων. Αναγκαίο ανάγνωσμα για πρώτη ή και πολλοστή φορά, για μέρες όπως η σημερινή, την 21η Απριλίου.

Πρωτοδιάβασα τους «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση το 1979, αγορασμένο από τους πάγκους της Φοιτητικής Λέσχης, κινητά βιβλιοπωλεία τότε στη Σαλονίκη. 
Η συστηματική καταγραφή του ψυχικού και σωματικού μαρτυρίου που είχε υποστεί ο αφηγητής και συγγραφέας, νέος αντιστασιακός που είχε πέσει στα χέρια των βασανιστών της χούντας, ήταν μια αδυσώπητη πραγματικότητα, κάτι από τον τρόμο και το δέος του ακατανόητου για το τί μπορούν (μισ)άνθρωποι να προκαλέσουν σε άλλους Ανθρώπους. 
Από τότε το ξαναδιάβασα άλλες 3-4 φορές και μάλιστα προχτές το ξαναβρήκα  ένθετο σε μια εφημερίδα και το ξαναπήρα για το γιό μου.
Το θυμήθηκα πάλι σήμερα και το αφιερώνω σε κάτι ανεγκέφαλους νοσταλγούς του ...τίποτα που έστησαν γλέντι με σημαίες, ευχές και κεράσματα, καταμεσίς της πλατείας της άμοιρης Επανομής.
Αι ...σιχτιρ πχια.