"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

και τα ...παιχνίδια σχετικά με το χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Δ. Θέρμης, συνεχίζονται

Για την πρώτη πρόταση, ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρόκειται για μια έκταση χιλίων στρεμμάτων δίπλα στη Θέρμη, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ένα τμήμα της. Ωστόσο, τονίζει ότι ο Δήμος δεν γνωρίζει τα ζητήματα υλικού που σχετίζονται με τον στρατό και τα αρμόδια υπουργεία και επισημαίνει ότι η επιλογή του χώρου είναι θέμα της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πρόταση που αφορά έκταση στα όρια με τον Δήμο Θερμαϊκού, ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να αντιμετωπιστεί αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα. Εκφράζει δε, τη θέση ότι η λειτουργία του χώρου δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο για την τουριστική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της περιοχής. «Άλλωστε στην περιοχή υπάρχει ήδη ένας καταυλισμός τσιγγάνων ο οποίος λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια», προσθέτει. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που έχει ήδη εκφράσει ο Δήμος Θερμαϊκού, με σημείο αιχμής τον τουρισμό στην περιοχή της Περαίας, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρινίζει ότι η πρόσβαση στο συγκεκριμένο χώρο γίνεται από τον δρόμο Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας και ότι η έκταση βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την Περαία.
«Στο κάτω-κάτω οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι. Κάνουμε τεράστιο αγώνα για να τους βοηθήσουμε και να τους περιθάλψουμε. Τώρα θα δείξουμε τον ανθρωπισμό μας», σημειώνει. Από την άλλη πλευρά επαναλαμβάνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει
γίνει ισομερής κατανομή προσφύγων, τονίζει ότι πάνω από το 60% των ανθρώπων αυτών βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία και προτείνει την κατανομή τους με έναν ορθολογικό τρόπο, ώστε να υπάρξει διασπορά τους σε όλη τη χώρα, εκτός των ακριτικών περιοχών και των νησιών.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Θέρμης και συντονίστρια της επιτροπής του Δήμου για δράσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, Άννα Μίχου, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του τουριστικού μετώπου της περιοχής είναι μακροχρόνιος και δεν θα επηρεαστεί από το κέντρο που δεν θα μείνει εκεί για ένα μήνα, όπως είπε, αλλά δεν θα είναι και μόνιμο. Εκτίμησε, άλλωστε, ότι εφόσον εξασφαλιστούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων εντός του κέντρου, δεν αναμένονται προβλήματα στις γειτονικές περιοχές.
Αντίθετος στις προτάσεις του Δήμου Θέρμης, δηλώνει ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Συγκεκριμένα, επικαλείται την αναπτυξιακή προοπτική του χώρου που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο, διευκρινίζει ότι δεν ανήκει στον Δήμο Θέρμης, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ που, όπως λέει, τον χαρακτηρίζει ακατάλληλο, θεωρεί ότι για να λειτουργήσει κέντρο θα πρέπει να δαπανηθούν τεράστια ποσά για έργα υποδομής και αναφέρει ότι δίπλα από την εν λόγω έκταση βρίσκεται στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι από τον Απρίλιο ξεκινά η τουριστική περίοδος για την παραλία της Περαίας που προσελκύει ξένους τουρίστες, ενώ αποτελεί πλέον προορισμό αποδράσεων για τους Θεσσαλονικείς που δεν επιθυμούν να ξοδέψουν περισσότερα στις μετακινήσεις τους προς τη Χαλκιδική. «Πρέπει να δούμε χώρους κατάλληλους για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, αλλά όχι σε παραλιακή ζώνη. Όπως είναι «εκτός νυμφώνος» η Χαλκιδική που είναι τουριστική, το ίδιο πρέπει να ισχύσει για τον δήμο μας που έχει παραλία 60-70 χιλιομέτρων και πρέπει να αξιοποιηθεί τουριστικά», προσθέτει ο κ. Μαυρομάτης.
Σημειώνεται ότι φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώθηκε στον Δήμο Θέρμης παραδόθηκε σήμερα στο Δήμο Παιονίας για τη διανομή του στους πρόσφυγες της περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - 29-3-2016. Αυτό το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου