"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ» - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Περαία 23/03/2015 - ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ»

1. ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
1Α. Διαπλάτυνση οδού Περαίας – Νέας Μηχανιώνας και  
1Β. «Οδικό τμήμα κόμβος Τριλόφου – Ν. Μηχανιώνα – Επανομή»
Η αρμοδιότητά τους ανήκει στην Περιφέρεια. Χρειάζεται να γίνουν προσπάθειες ένταξης στο ΝΕΟ ΕΣΠΑ, ενώ το κόστος των απαλλοτριώσεων προτείνουμε να συμπεριληφθεί ως υποέργο σε αυτά.
2. ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ
Εκπονείται «Μελέτη διευθέτησης ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Θερμαϊκού» από την ΕΥΔΕ Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσ/νίκης. Στόχος είναι η ένταξη του έργου στο ΝΕΟ ΕΣΠΑ.
3. ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΣΜΑ)
Ο Δήμος μας έχει παραχωρήσει τη χρήση οικοπέδου στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Θεσσαλονίκης για την κατασκευή του αντίστοιχου έργου με προϋπολογισμό 4.000.000 €. Γίνονται προσπάθειες ένταξης στο ΝΕΟ ΕΣΠΑ.
4. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΖΩΝΩΝ
4Α. Ν. Μηχανιώνα: έχουν γίνει μελέτες ανάπλασης από το Δήμο για ένταξη στο ΝΕΟ ΕΣΠΑ.
4Β. Νέοι Επιβάτες και Αγ. Τριάδα: υπάρχει μελέτη, ενώ δρομολογείται η επαναχάραξη του αιγιαλού, καθώς και η περιβαλλοντική αδειοδότηση.
5. ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ – ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
5Α. Αλιευτικό Καταφύγιο Νέων Επιβατών: Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ έχει προτείνει στο Πράσινο Ταμείο το έργο «Αστική θαλάσσια συγκοινωνία Θεσσαλονίκης», που θα περιλαμβάνει έξι στάσεις από τη Θεσσαλονίκη έως τους Νέους Επιβάτες.
5Β. Αλιευτικά καταφύγια Αγγελοχωρίου - Επανομής: Απαιτείται χάραξη λιμενικής ζώνης και έλεγχος για τυχόν ανάγκη νομιμοποίησης.
5Γ. Λιμάνι Ν. Μηχανιώνας: Χρειάζεται έγκριση της χερσαίας ζώνης λιμένα, εκβάθυνση, προστατευτικός μόλος και δημιουργία μαρίνας.
6. ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ (ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA)
Αγγελοχωρίου: Είχε ανατεθεί από το Δήμο στην Ορνιθολογική Εταιρεία η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), η οποία ολοκληρώθηκε.
Επανομής: Δεν έχει εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.
7. ΠΙΚΠΑ – ΑΚΤΙΟ
Προτείνουμε παρεμβάσεις στο Υπ. Εργασίας ώστε το ΠΙΚΠΑ να μετατραπεί σε κατασκηνωτικό χώρο για παιδιά ΑΜΕΑ. Το ΑΚΤΙΟ ως δημοτικό ακίνητο,  χρειάζεται χρηματοδότηση για τη μετατροπή του σε κέντρο θαλασσοθεραπείας.
8. ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
Γίνονται προσπάθειες για ένταξη στο ΝΕΟ ΕΣΠΑ του έργου «Επέκταση και Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Θερμαϊκού» που περιλαμβάνει τις περιοχές Ν. Επιβατών, Αγ. Τριάδας, Μεσημερίου και Ν. Μηχανιώνας.
9. ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Έχουμε καταθέσει μελέτες κατασκευής στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ) για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας, το 9ο Νηπιαγωγείο Περαίας και Προσθήκη Αιθουσών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Επανομής.
10. ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
Υπάρχουν ώριμες 4 νέες μελέτες παιδικών χαρών για πρόταση χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο.
11. ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ
Ν. Μηχανιώνα: Η μελέτη νέου κοιμητηρίου που είχε ανατεθεί από τον τότε Καλλικρατικό Δήμο Ν. Μηχανιώνας, έχει σταματήσει για λόγους χρηματοδότησης.
Περαία: Απαιτείται μελέτη, εκπόνηση και έγκριση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου.
12. ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ
Για το έργο «Αποχέτευση Τ.Κ. Μεσημερίου Δήμου Θερμαϊκού» υπάρχει μελέτη που είχε εκπονηθεί παλαιότερα, και ο Δήμος μας έχει προβεί στην επικαιροποίησή της, ώστε να ενταχθεί στο ΝΕΟ ΕΣΠΑ.
13. ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

Ζητάμε την επιστροφή του στο Δήμο Θερμαϊκού, σύμφωνα με δικαστική απόφαση που μας δικαιώνει, όμως με ένα τίμημα που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου