"Κοινωνικοοικονομικοπολιτικοσυναισθηματικοί προβληματισμοί "

Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015

Πίσω ολοταχώς, βρε σύντροφοι;

Eλεάννα Ιωαννίδου


Το #ΤΑΙΠΕΔ ιδρύθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελώντας "μνημονιακή υποχρέωση", με σκοπό την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποκλειστικά και μόνο για την ικανοποίηση του χρέους.
Σ' αυτό εντάχθηκαν -εκτός από εμπορικά ακίνητα, αεροδρόμια, τρένα και λιμάνια- κρίσιμες για την ανθρώπινη επιβίωση υποδομές, όπως το νερό που πίνουμε, καθώς και κοινόχρηστα, συλλογικά αγαθά, όπως ακτές και δάση.
Η νυν κυβέρνηση υποσχέθηκε στους δανειστές τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει, χωρίς να θέσει όρια στο τι μπορεί και τι ΔΕΝ μπορεί να εκποιηθεί.
Σήμερα και ενώ οι δανειστές αναμένουν τις "μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την αποπληρωμή του χρέους", με διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο, το ΤΑΙΠΕΔ ενισχύεται με ακόμα 80.000 ακίνητα, ανάμεσά τους κι άλλες ακτές και δασικές εκτάσεις.
Σε άλλες ειδήσεις, η κυβέρνηση φαίνεται πως διατηρεί στη θέση του τον γενικό γραμματέα τουριστικών υποδομών και επενδύσεων, μάστορα του one-stop-shop των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ προωθεί για πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρηματία που αυτή τη στιγμή με ρωσικά κεφάλαια βουλιάζει στο μπετόν μια ακτή της Χαλκιδικής.
Έχω άδικο που ανησυχώ πως εξακολουθούμε να ονειρευόμαστε το "μοντέλο ανάπτυξης" (λεηλασία των οικοσυστημάτων για φαραωνικές ξενοδοχειακές μονάδες που μπήκαν μέσα κι άφησαν μόνο περιβαλλοντική καταστροφή και κτίσματα-κουφάρια πάνω στο γιαλό), το οποίο βούλιαξε την οικονομία της Ισπανίας;
Πίσω ολοταχώς, βρε σύντροφοι;

1 σχόλιο:

  1. Με το άρθρο 24 παρ. 2 σε άσχετο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αφορά σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι μόνο δεν καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ αλλά αντίθετα η ΕΤΑΔ ΑΕ -στην οποία ανήκουν όλα τα ακίνητα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Ακινήτων, καθώς και η περιουσία του ΕΟΤ- απορροφάται από το ΤΑΙΠΕΔ. Στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα του δημοσίου ανήκουν και τμήματα της δημόσιας κτήσης (ακτές, δάση, λιμάνια, σπήλαια κ.α.) που είναι βάσει του Συντάγματος αναπαλλοτρίωτα.

    Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 3986/2011 του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπεται η αξιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης, των ακινήτων που περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου το αντίτιμο να δοθεί στην εξόφληση του χρέους.

    Στο ίδιο άρθρο 24 παρ. 1 καταργείται μεν η Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ αλλά όλο σχεδόν το παράκτιο μέτωπο Σαρωνικού έχει περιέλθει με την παράγραφο 2 στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ.

    Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών με την οποία εξειδικεύεται η συμφωνία που έγινε στo Eurogroop στις 20 Φεβρουαρίου 2015.

    ΑπάντησηΔιαγραφή